Jongeren in coronatijd

De gemeente Tilburg heeft SenseGuide in de eerste golf van de coronacrisis verkennend onderzoek laten verrichten naar de gevolgen voor jongeren.

De coronacrisis heeft een groot effect gehad op jongeren. De maatregelen, zoals het sluiten van onderwijs en horeca, hadden veel invloed op hun dagelijks leven. Al vrij vroeg signaleerde SenseGuide dat jongeren in Tilburg de eerste golf van de coronacrisis anders hebben doorstaan dan mensen vanaf 35 jaar. De gevolgen van de overheidsmaatregelen hebben vooral tot een passieve houding onder jongeren geleid. Ze waren vooral op zichzelf gericht om met de omstandigheden om te gaan. Tegelijkertijd zagen we ook negatief effect van sociaal isolement op mentale gesteldheid: gevoelens van stress, depressie, verveling, onzekerheid over toekomst.

Als het gaat om online lessen volgen waren vrijwel alle jongeren negatief: onduidelijkheid over wat verwacht wordt, miscommunicatie, achteruitgang schoolprestaties, slechte ondersteuning leraren, onwennigheid interactie leraar-scholier/student, geen motivatie, saaie lessen.

Het hebben van werk of kunnen lopen van een stage hielp enkele jongeren de crisis door. Enkele jongeren leerden ook met de stress van de crisis om te gaan en werden daar sterker van. Ze vonden ook online steun onder elkaar door te gamen.

Neem contact op

Contactformulier

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Of bel ons op +31 6 3190 2336

Naam

Telefoonnummer

E-mailadres

Vraag of opmerking