Lerende organisatie in het verpleeghuis

SenseGuide doet samen met Vilans onderzoek naar de lerende organisatie in het verpleeghuis zoals dat in het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg centraal staat. De waarde van een lerende organisatie wordt door weinigen onderkend, maar blinkt uit in concepten en abstracte begrippen. In dit onderzoek staan praktijkvoorbeelden centraal.

Waardigheid en trots op locatie

Waardigheid en trots op locatie (WOL) is onderdeel van het plan Thuis in het Verpleeghuis dat minister Hugo de Jonge van Volksgezond, Welzijn en Sport in april 2018 presenteerde. Het meerjarige programma ondersteunt zorgaanbieders en locaties van verpleeghuizen om goede en liefdevolle zorg te bieden aan cliënten. Zorg die voldoet aan de criteria van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Één van de gewenste lange termijneffecten van WOL is dat verpleeghuizen lerende organisaties zijn die systematisch werken aan hun verbeterpunten. SenseGuide kreeg de opdracht om in beeld te brengen hoe een lerende organisatie in de dagelijkse praktijk van het verpleeghuis eruit ziet.

Aan de hand van concepten, thema’s en inzichten uit literatuurverkenning en expertsessies is een startfoto gemaakt van kenmerken van een lerende organisatie in het verpleeghuis. Coaches en medewerkers in het verpleeghuis beschrijven voorbeelden van het leren en verbeteren en beantwoorden daar enkele vragen over.

De resultaten geven ons een onderbouwd en concreet beeld over wat leren en verbeteren in de verpleeghuissector betekent en hoe dit in de trajecten van Waardigheid en trots op locatie vorm krijgt. Deze inzichten vormen een (kwalitatieve) aanvulling op de inzichten die we opdoen met behulp van de (herhaal)scans en de tussen- en eindevaluatieverslagen die door coaches worden opgesteld. 

Neem contact op

Contactformulier

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Of bel ons op +31 6 3190 2336

Naam

Telefoonnummer

E-mailadres

Vraag of opmerking