Sociale basis Tilburg

De coronacrisis vraagt veel van de sociale veerkracht van de Tilburgse samenleving en doet een stevig beroep op de sociale basis. De gemeente Tilburg heeft daarom SenseGuide in de eerste golf van de coronacrisis verkennend onderzoek laten verrichten welke gevolgen zichtbaar zijn.

Sociale basis in corona tijd

Voor het uitbreken van de tweede coronagolf, eind september, wist een deel van de Tilburgers in een kwetsbare positie goed met de gevolgen van coronacrisis om te gaan. Daarentegen voelde een ander deel zich eenzamer, meer gestrest en angstiger dan voor de crisis. Voor velen gold eind september dat de crisis niet langer moest duren, niet wetende dat een tweede golf op het punt van uitbreken stond.

Tussen 14 en 30 september 2020 zijn 15 medewerkers en vrijwilligers van maatschappelijke organisaties ContourdeTwern, R-Newt en het Rondetafelhuis in gesprek gegaan met 136 Tilburgers die in een kwetsbare positie zitten. Deze groep bewoners is een afspiegeling van ongeveer 10.000 mensen in Tilburg die van maatschappelijke organisaties extra ondersteuning krijgen of een omarming dan wel een duwtje in de rug nodig hebben, tijdelijk of voor een langere tijd.

Hun verhalen zijn met instemming opgenomen en gekoppeld aan antwoorden op vragen over de sociale basis, sociale veerkracht en het welbevinden. De uitkomsten van het onderzoek geven een goed beeld van de maatschappelijke impact van COVID-19 op bewoners van Tilburg die in sociaal kwetsbare positie zitten.

Inzicht in functioneren van de sociale basis

Tilburgers geven zelf de sociale basis vorm. Door de sportvereniging, carnavalsvereniging of de scouting. Door een bezoek aan het buurtcafé, een evenement of een voorstelling. Dit geeft inwoners plezier en een goed gevoel. Dat geldt ook voor het praatje met de buren, een opruimactie in de buurt of het meedenken over een kunstwerk in de buurt. En dat is wat de gemeente verstaat hoe de sociale basis moet werken: ongedwongen, met respect en nieuwsgierigheid voor elkaar, het positieve staat voorop.

Niet alleen met cijfers

De gemeente heeft een aantal indicatoren vastgesteld om de stand van zaken van de sociale basis in beeld te brengen. De cijfers vertellen echter niet het hele verhaal. Om meer gevoel en inhoud te geven aan de cijfers worden de cijfers ondersteund met de verhalen van professionals en inwoners. We richten ons op de betekenis die zij geven aan ontwikkelingen, aan hun eigen ervaring en over wat zij nodig vinden aan ontwikkelingen in de sociale basis.

Neem contact op

Contactformulier

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Of bel ons op +31 6 3190 2336

Naam

Telefoonnummer

E-mailadres

Vraag of opmerking