Veerkracht in tijden van klimaatverandering

SenseGuide onderzocht in opdracht van de Wereldbank en Ecorys de veerkracht van verschillende gemeenschappen in de Msimbazi vallei: een riviergebied in Dar es Salaam, Tanzania, onder enorme druk van mens en klimaatverandering. 

De studie biedt waardevolle inzichten in de onderwerpen die belangrijk zijn voor de gemeenschappen, hun kwetsbaarheid voor verschillende gevaren en risico’s en de veerkracht van de verschillende gemeenschappen in het Msimbazi Lower Basin Area. De studie werd uitgevoerd van 12-16 februari 2018 in 17 Mtaa’s in het Lower Msimbazi Basin. Het veldwerk werd georganiseerd door BORDA en de 10 studenten, d.w.z. The Young Ambassadors van Nipe Fagio. SenseGuide verzamelde 191 verhalen en vragen over deze verhalen en gaf daarmee de lokale gemeenschap een stem in een toekomstvisie van één van de snelst groeiende steden in de wereld.

Effecten van klimaatverandering op leefbaarheid

De Msimbazi-rivier en zijn zijrivieren stromen door het hart van Dar es Salaam, de commerciële hoofdstad van Tanzania. De bevolkingsgroei van de stad is een van de snelste ter wereld en naar schatting 70% van de stedelijke ontwikkeling is niet gepland. Vooral in het benedenstroomgebied van de rivier zijn ongeplande, informele nederzettingen verdeeld over de vlaktes. Het is ook een gebied waar ernstige overstromingen plaatsvinden, waardoor kritieke infrastructuur, gebouwen, bewoners en hun levensonderhoud gevaar lopen na zware regenval. De Msimbazi is een zeer dynamisch riviersysteem dat onder enorme druk staat van mensen en het milieu. Als er niets wordt gedaan, zullen verstedelijking en klimaatverandering de jaarlijkse overstromingsrisico's en de bijbehorende schade vergroten.

Neem contact op

Contactformulier

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Of bel ons op +31 6 3190 2336

Naam

Telefoonnummer

E-mailadres

Vraag of opmerking