Cynefin framework workshop

Een workshop gericht op de praktische toepasbaarheid van het Cynefin framework: een sensemaking hulpmiddel voor teams om de juiste aanpak te kiezen in de juiste context.

Workshop Cynefin framework

Juiste aanpak in de juiste context

Effectief beslissingen nemen is een zaak van het kiezen van de juiste aanpak in de juiste context. Elke grote organisatie of samenleving bestaat uit verschillende waardesystemen: manieren van denken en handelen. Sensitief daarmee omgaan is een essentiële vaardigheid van effectief leiderschap. Het Cynefin framework, ontwikkeld door Dave Snowden, helpt jou daarbij. Het Cynefin framework is een hulpmiddel voor het identificeren, onderscheiden en beschrijven van de eigenschappen van verschillende waardesystemen in een organisatie of samenleving. Het biedt een nieuwe manier van denken en handelen om organisatorische- en sociale vraagstukken inzichtelijk en hanteerbaar te maken. Teams gebruiken het als raadgevend instrument om af te wegen welke type acties zij moeten ondernemen naarmate de onvoorspelbaarheid van de situatie.

Deze workshop is gericht op de toepasbaarheid van het Cynefin framework in de praktijk van jouw team. De theorie erachter wordt gebracht als concepten en ideeën die met elkaar samenhangen. Ze vormen zo het kader waarin inzichten uit eigen ervaringen snel toegepast kunnen worden. Oefeningen zorgen voor verdere verdieping en praktische toepasbaarheid van de theorie.

Vorm en onderdelen

De workshop is gericht op een groep van 8 tot 16 mensen en bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Introductie van het Cynefin framework; historie, theorie en toepassingsvoorbeelden
 • Exercitie om data te genereren voor het framework op basis van een casus uit de praktijk van de deelnemers
 • Ontwerpen van een Cynefin framework
 • Acties uitzetten aan de hand van het framework

Na de workshop

 • Kan je diverse waardesystemen in een organisatie of rond een complex vraagstuk identificeren, onderscheiden en beschrijven.
 • Ben je in staat de juiste managementstijl- en aanpak te kiezen in de juiste context.
 • Heb je een nieuwe manier van denken en een nieuwe taal eigen gemaakt om complexiteitstheorie toe te passen op organisatorische en sociale vraagstukken.

Cynefin framework

Organisaties hebben altijd te maken met complexe vraagstukken en situaties waarbij er nooit één ‘beste’ waarheid is. Dit doet zich bijvoorbeeld voor bij een acute ramp of crisis, bedreigingen van de veiligheid of leefbaarheid, een nieuwe strategische koers van de organisatie of een onverklaarbare daling in klant- of medewerkerstevredenheid. Het komt er dan vooral op aan de onderliggende aspecten te duiden en de juiste aanpak in de juiste context te kiezen. Het Cynefin framework biedt hiervoor een stevig fundament.

 • Tijdsduur

  Eén dag: van 9:00-17:00
 • Aantal personen

  6-16 personen
 • Locatie

  In overleg
 • Prijs

  4500

  Niet inbegrepen zijn voorbereidingskosten, BTW en eventuele locatiekosten.

Neem contact op

Contactformulier

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Of bel ons op +31 6 3190 2336

Naam

Telefoonnummer

E-mailadres

Vraag of opmerking