Referentieverhaal WIJ Groningen en Gemeente Groningen

Saskia en Jolanda van gemeente Groningen en WIJ Groningen vertellen over de samenwerking met SenseGuide in het narratief onderzoek naar de impact van de basis jeugdhulp.

Binnen de wereld van monitoring werken we met cijfers en vaste gegevens. Maar dat was voor onze nieuwe werkwijze niet genoeg. We moesten op zoek naar manieren om te leren van de veranderingen. Doen we de juiste dingen? En doen we de juiste dingen goed?

Saskia Sadler, senior adviseur informatievoorziening bij de gemeente Groningen

Verhalen voor verandering

In 2023 begon WIJ Groningen aan een nieuwe opdracht om een deel van de jeugdhulp anders vorm te geven: grotendeels vanuit één organisatie. Ter vergelijking: hiervoor was de zorgverlening verspreid over 140 verschillende aanbieders. Om dit in goede banen te leiden heeft WIJ Groningen de basisjeugdhulp ingericht. Tijdens de ontwikkeling daarvan wilden ze leren om deze jeugdhulp beter te laten aansluiten bij de doelstellingen van basisjeugdhulp én de hulpvragen van de gezinnen en jongeren.

Zo’n grote verandering vraagt om een andere manier van werken: een efficiëntere aanpak die beter aansluit bij de behoeften van inwoners. Maar hoe regel je dat? WIJ Groningen, gemeente Groningen en SenseGuide sloegen de handen ineen. We spraken Saskia Sadler (senior adviseur informatievoorziening, gemeente Groningen) en Jolanda Ingeneeger (kwartiermaker basisjeugdhulp, WIJ Groningen) over de inzichten en lessen die voortvloeiden uit deze samenwerking.

Een nieuw partnerschap

Tijdens dit traject leerden we samen: van elkaar en van de verhalen van inwoners. Daarvoor moesten de gemeente Groningen en WIJ Groningen nauw samenwerken. SenseGuide hielp daarbij: een narratief onderzoek bracht veel onverwachte inzichten. Dingen die eerst belangrijk leken, bleken toch anders te liggen. Een verrassend inzicht betrof de taal waarmee inwoners hun ervaringen beschreven.

Die werd heel specifiek: een inwoner gaf bijvoorbeeld aan dat, toen haar dochter een behandeling kreeg bij een andere aanbieder, het telefoontje van een coach met de vraag hoe het thuis was gegaan haar erg heeft geholpen. Dit gaf meer specifieke taal aan wat wordt verstaan onder ‘professionele klik’ en ‘betrokkenheid’.

We wilden de impact van de jeugdhulp meten én het verhaal van de inwoners horen. Wat gebeurt er echt bij inwoners? Doen we het goed? En wat leren we van hun verhalen? Daarvoor moesten we intensief samenwerken; dat bracht ook verrassende inzichten. We hadden bijvoorbeeld verwacht dat inwoners vooral zouden praten over de expertise van hulpverleners. Maar betrokkenheid bleek veel crucialer: een telefoontje, iemand die meeleeft – de persoonlijke klik. Dat hadden we met alleen cijfers nooit kunnen achterhalen.

Jolanda Ingeneeger, kwartiermaker bij WIJ Groningen

Ook kwam het onderwijs onverwacht naar voren: volgens inwoners was dat een bepalend aspect in hun leven. Dat was van tevoren niet opgenomen in het onderzoeksplan en zou gemist zijn als we alleen gesloten vragen hadden gesteld. Ook de balans in de hulpverlening was een belangrijk inzicht.

We merkten dat we bij bepaalde gezinnen soms te veel deden, waardoor we andere te weinig konden helpen. Dankzij SenseGuide leerden we daarin betere keuzes te maken: het werk beter verdelen en gezinnen gerichter ondersteunen. Daar plukt uiteindelijk iedereen de vruchten van.

Saskia Sadler, senior adviseur informatievoorziening bij de gemeente Groningen

Het was een intensief traject. Maar de resultaten zijn waardevol en worden binnen de organisatie breed gedragen. Medewerkers herkenden zich erin. Dat leverde concrete verbetering op, en een fundamentele verandering in de manier van werken:

De klik of match tussen hulpvrager en gezinscoach kwam opvallend sterk naar voren tijdens de effectieve beoordeling door gezinnen. Daarop werd de aanpak aangepast; na zes weken deden ze een formele toets tussen gezin en medewerker om te kijken of er een goede klik is en er doelgericht kan worden gewerkt aan de hulpvragen. Ook werkt WIJ Groningen aan een profiel-matching instrument ter verbetering van die klik.

Dave, van SenseGuide, wilde dat we als organisatie betrokken waren, dat mensen tijd vrijmaakten voor dit traject. Het ging verder dan alleen maar een rapport opstellen: het vereiste intensieve samenwerking. Zo kregen we ook de beoogde resultaten en inzichten.

Jolanda Ingeneeger, kwartiermaker bij WIJ Groningen

De samenwerking tussen gemeente Groningen, WIJ Groningen en SenseGuide leidde tot een andere manier van werken en betere basisjeugdhulp. Het narratieve onderzoek maakte ook beter zichtbaar wat wél werkte. Daardoor is er minder kennisverlies, worden medewerkers effectiever opgeleid en gaan ze enthousiaster naar hun werk.

Neem contact op

Contactformulier

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Of bel ons op +31 6 3190 2336

Naam

Telefoonnummer

E-mailadres

Vraag of opmerking